Poezii de 1 Decembrie

Cel mai simplu receptor AM

In cazul unui semanl AM puternic,poti crea un radioreceptor simplu folosind doar doua componente electronice si niste fire.Procesul este extrem de simplu--iata de ce ai nevoie:

  • O dioda--poti cumpara o dioda cu mai putin de un leu de la magazinele de electrotehnica.
  • Doua bicati de fir electric--ai nevoie de aproximativ 15-20 m de fir electric.
  • Un mic tepus din metal infipt in pamant
  • Niste casti cu impedanta mare,de obiciei merge si cu castile acelea mici de la mp3
Daca ai semnal AM destul de puternic,vei face urmatoarele:

  • Infinge tepusul din metal in pamant,sau cauta ceva metal deja infipt.Ia un fir de aproximativ 3 m si un capat leaga-l de aceasta pamantare.
  • Ataseaza dioda de celalalt capat al firului.
  • Ia un alt fir de 3-6 m si conecteaza-l la celalalt capat a diodei.Acest fir este antena.Aseaza firul pe pamant,sau atarna-l de un pom,dar asigura-te ca capatul nu atinge pamantul.
  • Conecteaza cele doua fire de la casca la cate un capat a diodei,in felul urmator:
Acum,daca vei pune castile la urechi,vei auzi emisia radio cea mai puternica din zona.Acest sistem este cel mai simplu aparat radio posibil.Acest proiect super-simplu nu va functiona daca esti prea departe de sediul postului de radio,dar va demonstreaza cum poate fi un receptor simplu.

Vedeti cum functioneaza: Firul electric care este antena receptioneaza toate tipurile de semnale radio,dar acest lucru nu conteaza,fiind ca cel mai puternic semnal le acopera pe cele mai slabe in acest caz.Din aceasta cauza nu mai ai nevoie de tuner.Deoarece esti aproape de statia de emisie,antena ta receptioneaza si semnale electrice puternice,atat de puternice incat poate furniza curent si pentru casti.Astfel nu mai ai nevoie nici de amplificator.
Dioda este detectorul pentru semnalul AM in acest sistem.Poti extinde putin acest model de radio adaugand un capacitor (condensator),si inductor,ceea ce iti va permite acordarea mai multor frecvente,deci prinderea mai multor posturi de radio.



Continuare>>

In acest articol:

0 comentarii:

Meniu