Poezii de 1 Decembrie

Rosiile - beneficii uluitoare

Rosiile

pot fi de culoare rosu, galben, portocaliu, verde, violet, maro. Desi in sensul botanic rosiile sunt fructe, ele nu au totusi calitatea de desert precum o au alte fructe si de aceea ne referim ca si cum fac parte din categoria legumelor.

Beneficii

pentru sanatate (Beneficiile Antioxidantului Licopen)

rosiiÎn domeniul produselor alimentare si al cercetarilor privind fitonutrientii, nimic nu a fost mai in voga în ultimii ani decat studiile privind licopenul din tomate. Acest carotenoid gasit în tomate (si tot ce e facut din ele) a fost studiat extensiv pentru proprietatile sale antioxidante si prevenirea cancerului.

Functia antioxidanta a licopenului (capacitatea sa de a proteja celulele si alte structuri din organism de daunele provocate de oxidanti) a fost legata de catre cercetatori de protectia ADN-ului (materialul nostru genetic) in interiorul globulelor albe. Celulele albe (WBC) sunt mediatori ai inflamatiilor si ai raspunsului imun. Prevenirea bolilor de inima se poate face cu succes si cu ajutorul antioxidantului licopen.

Spre deosebire de alti fitonutrienti din alte alimente, ale caror efecte au fost studiate numai la animale, licopenul din rosii a fost studiat în mod repetat la om unde cercetarile au demonstrat o protectie suplimentara împotriva a numeroase tipuri de cancer. Aceste tipuri de cancer pentru care s-a demonstrat capacitatea sporita de prevenire sunt: cel de colon, de prostata, de piept, endometrial, pulmonar, pancreatic. Proprietatile licopenului sunt sporite în special atunci când se consuma alaturi de alimente bogate in lipide, cum ar fi avocado sau ulei de masline(carotenoidele sunt solubile in grasime, ceea ce inseamna ca sunt absorbite în organism împreuna cu grasimile). Acum intelegem si de ce salatele cu rosii si ulei de masline sau avocado sunt mai sanatoase decat daca mancam aceste alimente singure.Nota: Alimentele organice contin mai mult licopen.

Bine de stiut: Fitonutrientii din tomate devin mai concentrati atunci cand acestea sunt sunt preparate intr-un sos sau pasta si mai usor absorbabili daca asociem rosiile cu ulei de masline. Pentru a absorbi mai mult licopen este recomandat sa mancam rosiile cu coaja.

Antioxidantii

În plus fata de rolul de fitonutrient central al licopenului, rosiile contin si alti nutrienti traditionali. De exemplu, rosiile sunt o excelenta sursa de vitamina C si vitamina A, avand o concentrare foarte mare de carotenoide, inclusiv beta-caroten. Antioxidantii “calatoresc” prin organismul nostru pentru a neutraliza radicalii liberi cei care dauneaza celulelor si celulei membrane, creand inflamatii si progresia sau severitatea aterosclerozei, complicatii diabetice, astm sau cancer de colon. De fapt, aportul de antioxidanti s-a dovedit a ajuta la reducerea riscului de aparitie sau de severitate a acestor boli.

Mai mult, tomatele sunt o foarte buna sursa de fibre, care au un rol demonstrat de reducere a nivelului de colesterol, pastreaza glicemia la un nivel optim si ajuta la prevenirea cancerului de colon. O cana de rosii proaspete va oferi 57,3% din doza zilnica de vitamina C, 22,4% din doza zilnica pentru vitamina A si 7,9% din doza zilnica pentru fibra.

Reducerea riscului în bolile cardiace

Vestile sunt bune pentru cei care au risc de ateroscleroza sau care încearca sa o evite: rosiile sunt o foarte buna sursa de potasiu si o buna sursa de vitamina B3 (niacina), vitamina B6 (pirodoxina), si vitamina B9 (acid folic). Niacina a fost utilizat de ani de zile ca o modalitate sigura pentru a reduce nivelurile ridicate de colesterol.

Dieta bogata in potasiu s-au dovedit de mare folos pentru a reduce presiunea sângelui si riscul de boli cardiovasculare. Vitamina B6 si acidul folic sunt atât de necesare organismului pentru a converti periculoasele homocisteine in molecule benigne. Nivelurile ridicate de homocisteine (care pot dauna direct peretilor vaselor de sânge) sunt asociate cu un risc crescut de atac de cord si accidentul vascular cerebral. Toate aceste elemente nutritive lucreaza împreuna pentru a face din rosii o adevarata inima a alimentelor sanatoase. Într-o cana de rosii veti obtine 11,4% din doza zilnica de potasiu, 5,6% din doza zilnica de niacina, 7,0% din doza zilnica pentru B6 si 6,8% din doza zilnica de acid folic.

Licopenele din tomate pot, de asemenea, oferi beneficii in cazul bolilor cardiovasculare. Cercetarile efectuate la Brigham si Spitalul pentru Femei din Boston, MA, sugereaza ca, în plus fata de prevenirea mai multor tipuri de cancer, un consum ridicat de licopene dietetice poate juca un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare. Cercetarile s-au derulat pe 40.000 de femei de varsta medie si mai mare care nu aveau boli cardiovasculare si cancer atunci când a început studiul. În timpul a mai mult de 7 ani de urmarire, cele care consumau între 7 si 10 portii în fiecare saptamâna de alimente bogate in licopen (rosii si produsele pe baza de rosii, inclusiv suc de rosii, sos de rosii si pizza) au avut un risc mai mic de 29% de a avea boli cardiovasculare, comparativ cu femeile care mananca mai putin de 1,5 portii de rosii pe saptamâna.

Un alt studiu, de data aceasta derulat in Europa, sugereaza de asemenea ca prin consumul de rosii putem gasi un delicios mod de a ne proteja sistemul cardiovascular. Acest studiu, publicat în European Journal of Nutrition, a raportat ca atunci când un grup de 12 femei sanatoase au mancat destule rosii cat sa-si furnizeze 8 mg de licopen zilnic pentru o perioada de trei saptamâni, colesterol lor rau LDL (initiale de la Low-Density Lipoprotein) a fost mult mai putin sensibil la oxidare-primul pas in formarea placii aterosclerotice si un important factor de risc pentru boli cardiovasculare.

Sucul de rosii poate reduce tendinta spre coagularea sângelui, sugereaza cercetatorii in Journal of American Medical Association. În acest studiu, 20 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au luat zilnic 250 ml (circa 8 oz) suc de rosii sau rosii - iar alti 20 au luat placebo cu gust de tomate. Subiectii nu aveau nici un istoric privind probleme de coagulare si nu au luat medicamente care ar afecta capacitatea de coagulare a sângelui. Dupa numai 3 saptamâni, agregarea plachetara (strangerea împreuna de celule sanguine) a fost redusa semnificativ în rândul celor care au baut suc de rosii real, în timp ce asupra acelora care au primit placebo nu s-aprodus deloc acest efect..

Beneficii speciale s-au remarcat si pentru cei cu diabet zaharat de tip 2 si pentru cei care au risc crescut de boli cardiovasculare. Subtierea sângelui ca efect al sucului de rosii este de remarcat pentru oricine care are un risc mai ridicat de formare a cheagurilor de sânge. Acestia sunt cei cu un colesterol mare, cei a caror munca implica parcurgerea de distante mari, care au suferit recent o procedura chirurgicala sau care stau in fum. Dar asigurati-va ca alegeti un suc de rosii cu un continut scazut de sodiu, multe dintre sucurile de rosii din comert fiind încarcate cu sodiu care nu este deloc “prietenos” cu arterele.

Tomatele sunt o foarte buna sursa de vitamina K. In numai cateva rosii regasim 17,8% din necesarul zilnic de vitamina K, vitamina atat de importanta pentru mentinerea sanatatii osoase. Vitamina K1 activeaza osteocalcinul, cea mai importanta proteina non-colagen în os. Osteocalcinul ancoreaza moleculele de calciu din os. Prin urmare, fara suficienta vitamina K1, osteocalcinul are un nivel inadecvat, iar mineralizarea oaselor este insuficienta.

Scurt istoric

Desi tomatele amintesc mai degraba de bucataria italiana, ele sunt native din America de Sud. Rosiile erau cultivate in Mexic cand “conquistadorii” care au venit aici imediat dupa ce Columb descoperea “Lumea Noua” au descoperit si tomatele si le-au dus si in Spania iar de aici in intreaga Europa. Tomatele si-au castigat popularitatea mai mult in secolul al XIX-lea. Astazi, tomatele reprezinta printre cele mai bine vandute legume din lume. Printre cei mai mari producatori se numara Rusia, Italia, Spania, Turcia, China.

In franceza rosiei i se spune pomme d’amour , insemnand “marul dragostei” avand in vedere ca initial s-a considerat ca are calitati afrodisiace. Italienii numesc rosiile pomodoro adica “marul de aur” datorita faptului ca specia de rosii pe care au avut-o la inceput plantata era de culoare galben.

Recomandari generale:

  • Alegeti rosii de culoare foarte intensa si inchisa. Sunt mai delicioase si au mai multi fitonutrienti printre care licopenul.
  • Este recomandat sa nu gatim rosiile in recipiente de aluminiu avand in vedere ca aciditatea rosiilor poate afecta vasul iar aluminiul poate influenta gustul mancarii intr-un sens neplacut. Mai inportant decat atat, nu este deloc bine pentru sanatate ca aluminiul sa inetractioneaze cu mancarea.

Cateva idei in bucatarie:

  • Adaugati rosii sau bulion la supe sau ciorbe. Vor da o culoare frumoasa si un gust foarte bun.
  • Mancati cat mai multe salate specifice zonei mediteraneene: rosii, ceapa, mozzarela, ulei de masline.
  • Adaugati rosii si in sandvisuri sau ca garnitura alaturi de orice fel de mancare.


sursa: prodieta

3 comentarii:

Eci si Cami spunea...

deosebit de interesant ...nu stiam ca are atatea calitati rosiile....
salutari si am sa vizitez acest blog ...este foarte interesant si educativ....

Anonim spunea...

nevoia de a verifica:)

Anonim spunea...

cititi blog-ul intreg, destul de bine

Meniu