

Priviti imaginea de mai jos.Cand,de catre sistemul de comanda a cutiei automate este activata viteza intaia,roata dintata centrala mica este actionata de catre convertorul de cuplu (transmite cuplul de la motor).Suportul rotiilor dintate va avea tendinta de a se roti in directia opusa,dar datorita unui ambreiaj de sens unic acesta nu se invarte,acest fapt facand angrenajul inelar sa se invarta.Angrenajul inelar transmite cuplul mai departe,acesta fiind iesirea cutiei de viteza. Si astfel avem viteza intaia.La prima vedere directia de rotatie de la iesire este invers decat cea de la intrare,dar nu este asa.Asta pentru ca primul set de roti dintate planetare actioneaza al doilea set,iar acestea actioneaza angrenajul inelar.Astfel,rotatia este inversata de primul set,dar este inversata la loc de catre al doilea set de roti dintate planetare.
Cand este activata viteza a doua,intrarea este tot la roata dintata centrala mica,dar angrenajul inelar este blocat de sistemul de control iar iesirea va fi la suportul rotiilor dintate.

Miscati cursorul mouseului peste schimbatorul de viteze pentru a actiona transmisia.
Cuplu transmis Componente oprite
In urmatorul articol voi scrie despre un dispozitiv deosebit, fara de care transmisia automata nu ar fi posibila,si care se numeste convertor de cuplu.
Continuare>>
In acest articol:
- Cum Functioneaza Transmisia / Cutia Automata
- Angrenajul Planetar si Raportul Pinioanelor
- Angrenaje Planetare Compuse
- Convertorul de Cuplu
- Convertorul de Cuplu:Principii
- In Interiorul Convertorului de Cuplu
- Convertorul de Cuplu-Statorul
- Beneficii si Puncte Slabe
1 comentarii:
Frumos blog, informatii utile si animatii interesante, dar nu pot sa vad aplicatiile, vad doar titlul de deasupre lor. Daca nu am eu ceva sau nu fac bine ceva, spunemi cum si ce. In rest super tare blog'.
Trimiteți un comentariu